2014. április 3., csütörtök

Járjunk nyitott szemmel!

Tavasz van, szépen süt a nap, amely kedvez az árnyékok megfigyelésében. Járjunk nyitott szemmel, átgondolva a látottakat sokat tanulhatunk szerkesztések nélkül is. Szívesen bővíteném a minigalériát, hallgatói hozzájárulást örömmel veszek.
Íme néhány szépség:

Az előbbi képeken érdemes megnézni a a konvektorkivezetés takarórácsának az árnyékát. A függőleges rácsozat árnyéka olyan, mintha az eredeti rácsot eltoltuk volna, és még az eltolás iránya is látszik a fal síkjára merőleges vasak árnyékaként.
A következő kép érdekessége, hogy a fényirány éppen a lépcső homloklapjával párhuzamos. Ezért a lépcső járólapjai meg vannak világítva, de a homloklapok már nem. Követhető a betonkorlát árnyéka a rámpán, és fent a járdán, a rámpa szélének az árnyéka a lépcsőfokokon.
Hogy is van ez? Azt tanultuk, hogy párhuzamos egyeneseket ugyanarra a síkra vetítve  párhuzamos vonalakat kapunk.
De akkor a rövidebb rúd és tv antenna rúd árnyéka miért nem párhuzamos?
Itt érdemes megnézni az íves fal árnyékát a redőnyök síkjára. Az árnyék határa is íves lesz. Ha az eredeti ív körív volt, akkor az árnyék határa ellipszisív lesz.
Illetve az alsó részen egyre kisebb sugarú hengerek vannak, melyekre a fölöttük lévő széle árnyékot vet.
A fal síkjára vetett árnyék szélén látszik, hogy több ívből tevődik össze.
Az egész kiemelkedő elem a debreceni Püspöki Palota épületén található.
A palota másik oldalán íves falból kiemelkedő  íves erkélyek vannak. Az erkély alsó szélének árnyékhatára egy áthatással keletkező görbe lesz. A  vetítőfelület és a felfogó felület is henger, összemetsződésükkel keletkezik az árnyék határa. A korlát árnyékát is megfigyelhetjük, az előbbi árnyékhatárral egybevágó ívek látszanak, csak magasabban. A redőnyökön is keletkezik árnyék, a fölöttük lévő, hátrahajló szemöldökív vet árnyékot, az árnyék határa mindhárom síkon felfelé "domborodó" ív lesz.

g g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése