2020. február 18., kedd

Egyenesek és síkok metszése

Elsőként  egyenes és sík metszéspontját fogjuk szerkeszteni.
Ha valamelyik térelem vetítő helyzetben van, akkor a metszés könnyen szerkeszthető, "cserébe" nem olyan szemléletes a kép.
Fedő egyenespárok alkalmazása:
Általános helyzetű térelemek esetében a fedő egyenespár módszerét alkalmazhatjuk. Ennek az lesz a lényege, hogy az elképzeljük az egyenes egyik vetítősíkját, és azzal az adott síkba metszünk. Ekkor egy olyan egyenest kapunk, amely az adott egyenes alatt/fölött halad, és közben át is metszi azt.
Ez ábrán a V1 első vetítősíkot választottam, amely az m egyenesben metszi a háromszöglap síkját. Az első képen (felülnézetben) az adott egyenes és az m egyenes ugyanabban  a vonalban látszik, míg a 2. képen (szemből nézetben) azt látjuk, hogy hogy az e és m egyenesek metszőek. Ezt a metsző helyzetet természetesen bármely oldalnézet is megmutatná.

Láthatóság:
Minden metszési feladatot szemléletessé fogunk tenni az ún. láthatóság szerinti kihúzással. Ez a sík és egyenes metszése témakör esetén azt jelenti, hogy az első képen (amely a felülnézet) el kell döntenünk, hogy sík elmetszése után az egyenes melyik félegyenese halad a síklap fölött. Ezt látni fogjuk, de a másik félegyenest a síklap takarja, így azt ameddig a takarás fennáll, szaggatott vonallal jelöljük. A második kép (szemből nézet) esetén a síknál előrébb lévő félegyenest láthatjuk, és a hátul lévő van takarásban. Ami közös mindkét kép esetén, hogy a hiányzó információt mindig az ellentétes képről fogjuk leolvasni!

Letölthető anyagok:

További segédanyag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése